pondělí 6. října 2014

Týden do odletu

Zdravím :)

tak už je to tu... příští pondělí už budu v Anglii :) Už je tedy pomalu na čase rozepsat se, co je všechno potřeba vlastně zařídit... nejspíše na něco zapomenu :) Pokud máte nějaké komentáře, poznatky či tipy, tak prosím o komentáře. 

Co vše je tedy potřebné zařídit?

1. Výpověď v práci - pokud máte práci a přesto se rozhodnete odjet do zahraničí a máte vybráno datum, počítejte s dvou měsíční výpovědní lhůtou, aby vám to pak nezkřížilo plány. 

2. Práce - najít práci v zahraničí z ČR není opravdu jednoduché a v podstatě snad i nemožné, pokud nemáte známé, kteří vám práci seženou. Já jsem si rozeslala pár životopisů a snad se podaří sjednat pohovor do začátku.

3. Ubytování - jak jednoduše to vypadalo. Bohužel skutečnost je jiná. Pokud máte omezený rozpočet, tak to opravdu není jednoduché. Máte několik možností: bydlení v hostelu, hotelu apod. (bohužel toto není opravdu levná záležitost i v případě ubytování v hostelu, který bývá jeden z nejlevnějších), share neboli sdílení ubytování s někým dalším... sdílet můžete pokoj, či celý byt. Tato možnost je nejschůdnější co se týče záloh, poplatků agenturám apod. Snad asi poslední možností je pronájem vlastního bytu či domu. Je to asi jedna z nejdražších možností - platíte zde poplatky za pronájem, za energie, za internet, všelijaké různé další poplatky, deposit, a samozřejmě taky poplatky agentuře. NAVÍC!! Pokud nemáte v Anglii historii, nemáte sehnanou práci (kterou si neseženete z ČR), tak vám agentura byt nepronajme, respektive pronajme, ale bude požadovat zálohu ve výši 6-ti měsíčního nájmu (což se může vyšplhat na velkou hromadu peněz). Ještě bych měla uvést na pravou míru - nejenom ubytování v hostelu je drahé, ono je totiž celkově bydlení v Anglii hodně drahé. Záleží samozřejmě také na místě bydlení, ale např. v Brightonu, kam máme namířeno vychází průměrně double room i s poplatky na cca  £450, radši nepřepočítávat. Sehnání ubytování mi dalo opravdu zabrat... a bohužel ještě stále ubytování nemám, ale nějak to dopadne že :)

4. Kopie dokladů - nezapomeňte si vyhotovit kopie dokladů - pasu, OP, rodného listu, případně diplomů, vysvědčení ze školy, zkrátka cokoli vás napadne, je to rozhodně lepší možnost, než v Anglii pak cokoli náročně shánět.

5. Pas - k vycestování vám stačí jen OP, ale je lepší mít dokladů víc. Navíc údajně v UK občanky neznají, proto je pro ně lepším dokladem právě pas.

6. Zdravotní pojišťovna - nezapomeňte!! si vyřešit zdravotní pojišťovnu. Navštivte svou pobočku, kde by vám měli poradit. Bohužel naše paní na pobočce příliš ochotná není, proto stále nemám veškeré potřebné informace. Nicméně je potřeba (pokud vyjedete do zahraničí na 1 rok a déle) zrušit si ZP v ČR a zaslat potřebný formulář, jakmile v UK najdete práci. Tohle je hodně důležité, proto nezapomeňte vyřídit potřebné dokumenty!!

7. Peníze - nezapomeňte vyměnit dostatečné množství peněz, které budete potřebovat. Je dobré vzít si s sebou peníze na jeden měsíc a déle. 

8. Letenka, jízdenky - zarezervovat jízdenky na letiště, případně z letiště apod. A samozřejmě zarezervovat letenky!! Doporučuji - jakmile budete mít přibližný termín, kdy chcete vycestovat, hned rezervujte. Čím dříve, tím lépe. 

9. Zakoupit redukci do zásuvky

10. Vyřídit plnou moc - pro vyzvedávání pošty. A koneckonců člověk nikdy neví co se stane a k čemu bude plná moc potřeba.

11. Obejděte si doktory - doporučuji všem, snad se nebojíte doktorů tak jako já :)

12. Zakupte potřebné léky

13. Sepište kvalitní životopis a motivační dopis, samozřejmě v angličtině (případně nechte vytvořit).

14. Sepište si seznam věcí, které potřebujete ke svému životu, bez kterých se neobejdete do nejmenších detailů. Věcí k zařízení je spousta, proto věřte, že na jakoukoli, byť důležitou věc, můžete zapomenout. 

15. Smlouvy, které máte v ČR - na paušál, pojištění apod. Nezapomeňte si vyřešit i tyto věci. Snížit výdaje, nastavit inkaso, abyste se o nic nemuseli starat, jakmile v zahraničí budete a hlavně, nechat na běžném účtu dostatek peněz pro pravidelné platby.

16. Žádost o National Insurance Number - žádost o tzv. NIN je velmi důležitá. Schůzku lze zařídit přes telefon i po příjezdu do VB. Toto číslo potřebujete k jakémukoli zaměstnání v Anglii a bez kterého vás nikdo nezaměstná. Já již číslo mám z předchozího pobytu, proto jsem o jednu starost ušetřena.

uuuff... a to jsou snad všechny nejdůležitější věci. Samozřejmě každý člověk si tam pravděpodobně připíše ještě spoustu dalších maličkostí, které je potřeba vyřídit. Doporučuji vše postupně zařizovat nebo si vše naplánovat. Já měla pořád spoustu času a nakonec to vypadá tak, že dělám vše na poslední chvíli. 

Máte nějaké tipy, bez čeho se v Anglii neobejdete?
Víte jak to je se ZP, v případě, že potřebujete do ČR na pravidelné kontroly? 
Máte nějaké vychytávky a tipy? Nebojte se napsat. 



Přeji hezký zbytek dne. 







Žádné komentáře:

Okomentovat

Za případné komentáře děkuji :)