čtvrtek 13. listopadu 2014

První měsíc v Brightonu

                                      Dneska je to měsíc. 


První měsíc strávený v Anglii. 

V dnešním příspěvku shrnu některé osobní poznatky z prvního měsíce. Tak jdem na to :)


Práce

Již předchozí příspěvky byly věnované práci, ale vzhledem k tomu, že je to asi věc, kterého nejvíc zajímá, tak jen krátké shrnutí. Po neúspěšném startu v hotelu, jsem ještě první týden měla pohovor v indické restauraci, v této restauraci se i nadále zaučuji. Jak dlouho tam pobudu, těžko říct...uvidíme, jak se věci kolem vyvinou a jak budou spokojení a snad přijde i nějaká ta smlouva. Druhou práci na pár hodin týdně jsem, po zkušebním trainingu, získala v japonském fastfoodu. Práce je to velmi příjemná, jednoduchá a pro zlepšení angličtiny taky super místo. Vzhledem k tomu, že si nejsem jista, zda mi vyhovuje práce po večerech a jestli je práce v restauraci to pravé, rozeslala jsem si pár životopisů. Zítra mne čeká pohovor, tak mi držte pěsti :)

Cestovné

Cestování je zde poměrně drahé. Levnější možností je využití autobusů, mezi dražší pak patří vlaky. Vzhledem k našemu ubytování to však máme kousek do města a do práce mi to trvá cca 20 minut rychlou chůzí, takže autobusy využívám jen vyjímečně. Jedna cesta vychází většinou na cca 2£, pokud víte, že bus využijte za den častěji, vyplatí se vám tzv. saver, který pak vychází na necelých 5£. K zakoupení jsou pak možné i další zvýhodněné jízdenky, měsíční neomezené předplatné vychází cca 66£. 




Počasí

O počasí v Anglii se říká, že je hodně proměnlivé a nikdy není na škodu vzít si s sebou deštník, v létě svetřík apod. A to na 100% platí. Ano, byly tady dny, kdy venku bylo opravdu krásně a teplota přes krásných 20°, ale musím také dodat, že párkrát se opravdu rychle zatáhlo a začal foukat vítr a pršet. Počasí je hodně proměnlivé. Přes den se tak střídá slunce, vítr, zataženo, déšť... všechno dohromady :D Takže není na škodu mít po ruce vždycky deštník či nepromokavou bundu. A byť jsem si hledala na internetu, jaké teploty se tu přibližně pohybují, již po měsíci vím, že jsem se sbalila sakra špatně... 

Co s sebou do Anglie 

Jak čtete výše, sbalila jsem se sakra špatně, především co se týče oblečení. Na nějaké tílka a trička s krátkým rukávem si tu moc nepřijdete (pokud nejste otužilci). Sbalené šaty, sukně apod. mi doteď leží ve skříni nedotčené. A má rada? Nezapomeňte si sbalit teplé ponožky, teplé svetry, mikiny, nepromokavou bundu, rukavice, čepici a vřele můžu doporučit také cestovní adaptér. Jak jsem na internetu vyčetla, v Anglii je lehce k sehnání. No... na letišti určitě. Shánění ve městě zase až tak jednoduché není, zvlášť pokud vám nestačí jen adaptér na nabíjení elektrického zubního kartáčku. Věřte mi - peníze neušetříte, v Anglii adaptér není o nic levnější než v ČR.

Angličtina

Po prvním měsíci nečekejte kdovíjaké zlepšení. Hodně záleží samozřejmě na tom, v jakém prostředí se nacházíte, kde pracujete, s kým se znáte, s kým chodíte ven, s kým a kde bydlíte. Vzhledem k bydlení s Češkou, angličtinu tak hojně nevyužívám. Angličtinu jsem však nucena používat v obou pracích (ačkoli v jedné semnou pracuje jeden Čech a jeden Slovák) a myslím, že je to super, že člověk nemluví pořád se stejnými lidmi a neposlouchá jen stejné přízvuky... Podle některých - má smysl zdejší pobyt, jen když je delší než rok, ideálně dva roky a déle. Tak jsem sama zvědavá, jak to s náma dopadne a jak dlouho se zdržíme.

Ceny

Jak je možné vyčíst z internetu, něco je tu levnější - především oblečení, značkové věci, snad i některá elektronika apod., něco je zde naopak dražší, a to především služby. Ubytování je v Brightonu jedním z nejdražších hned po Londýně. Ceny pokojů se zde pohybují většinou kolem 400-500£, za což můžete mít u nás nájemné na byt, který nemusíte sdílet s několika dalšími lidmi!! Pokud chcete chodit na drink každý den, chodit občas do kina (cca 10£), sportovat apod. - na začátek je to opravdu drahé. Ceny jídla se liší podle druhu a toho, kde kupujete. Myslím však, že ceny jsou tu srovnatelné. Vzhledem k výplatám v UK a výplatám v ČR. Chleba v ČR seženete (momentálně myslím cca 25-30Kč?), v Brightonu sice nemají náš klasický chleba, ale toastový chleba, který seženete cca od 0.50 - 2£ (přesně neřeknu). Díky nastolenému "módu šetření" stále nakupujeme to nejlevnější :) 

Jídlo

V Anglii mají velké snídaně, malé obědy, velké večeře a ty především po osmé hodině a později. V Anglii najdete také neskutečné množství polotovarů všech velikostí, tvarů a chutí... vzhledem k tomu, že jejich příprava jídla spočívá z velké části právě ohřátím výše zmíněného. Jak už jsem zmínila, nemají náš tradiční chleba, rohlíky, nespočet druhů pečiva... za to mají neskutečný výběr toastových chlebů (které jsou mnohem větší, než ty naše), velký výběr sladkého pečiva (muffiny, cupcaky, dortíky a bábovičky všech druhů a chutí, v policích v supermarketu běžně najdete také dorty potažené marcipánem - jaktože se nezkazí?), všeho zde mají více - více ovoce, větší výběr zeleniny, potraviny všech národností a chutí, nespočet druhů mouky, alkoholu apod. Dovoz snad ze všech koutů světa. Chcete jíst indické jídlo? Čínské? Japonské? České? Polské? Mexické? NIC NENÍ PROBLÉM!!! 


Brighton

Zatím jsem neměla čas Brighton pořádně prozkoumat, ale postupem času to hodlám napravit. Brighton je krásné město kde jsou všude davy lidí, na které nejsem zvyklá. Kolikrát je na ulicích tolik lidí, že je šílené se mezi nimi prodírat, když člověk spěchá do práce. Nechybí tu ani moře, neuvěřitelný Brighton Pier, kolo ve stylu "London eye", Mořský svět, neskutečné množství obchodů a obchůdků (a nové stále nacházím), spoustu restaurací všeho druhu. Vše co potřebujete, zde najdete. A lidi? Většina místních lidí je milých... většina lidí, kteří do vás vrazí (byť jste na vině kolikrát vy), se vám omluví. Každý si může dělat co chce, nosit co chce, mluvit jak chce. Není problém potkat na ulici lidi, z nichž člověk naproti vám je zababoulaný od hlavy až k patě, má čepici, šálu a kabát, zatímco člověk hned vedle si jde v tričku s krátkým rukávem, a člověk vedle vás má bundu a na nohou žabky. Takovou směsici lidí z různých koutů světa, s různým vyznáním, s různým náhledem na život nenajdete snad nikde jinde. A TO JE TEPRV ZAČÁTEK... 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Za případné komentáře děkuji :)